Wanneer we trauma verwerken, zijn we weer in staat om de schoonheid van het leven te zien.
‘Onze eerste ervaringen in de baarmoeder vormen de sjablonen van wie we geloven dat we zijn, over hoe we andere mensen zien, over hoeveel we vertrouwen en onze plaats in de wereld.
De gemeenschappelijke sjabloon voor vrijwel alle aandoening, geestesziekten, lichamelijke ziekten is in feite trauma.
Er schuilt een wijsheid in trauma wanneer we ons realiseren dat onze traumatische reacties en indrukken niet onszelf zijn en dat we ze kunnen verwerken en zo onszelf kunnen worden.
Trauma is een overweldigende dreiging waar je niet mee om weet te gaan.
Trauma is dus niet de slechte dingen die je overkomen zijn, maar wat er in je gebeurt als gevolg van wat er met je gebeurt’.
Bron: The Wisdom of Trauma – Gabor Maté
Bij het woord Trauma denken we vaak aan grote impactvolle gebeurtenissen, waarvan universeel wordt aangenomen dat ze impact hebben (een ongeluk, een overlijden, een scheiding). Vaak zijn dat inderdaad traumatische gebeurtenissen, maar de werkelijkheid ligt veel genuanceerder en alledaagser. De ervaring heeft me geleerd dat we allemaal in meer of mindere mate trauma in ons dragen.
Trauma is NIET de gebeurtenis, maar het vermogen om met een gebeurtenis om te gaan. Als een gebeurtenis te groot of te snel is voor ons, dan neemt ons autonome zenuwstelsel het handelen van ons over.
Ons lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten en als deze twee niet mogelijk zijn, dan bevriezen we; de – misschien je wel bekende- Fight / Flight / Freeze respons. Ons lijf maakt zich klaar voor een van deze drie. Een prachtig systeem.
De spanning die zich in het lijf manifesteert, blijft. Het is daarom nodig te ‘ontladen’. De vastgezette energie weer los te laten. En dat gebeurt regelmatig vaak te weinig, want hoe doe je dat eigenlijk?
Vaak hebben we geleerd ‘gewoon’ weer door te gaan, zeker als de gebeurtenis ogenschijnlijk niet ‘groots’ is. Dat lukt vaak een tijdje, dus de noodzaak om het anders te doen, blijft uit. Tot het moment dat je vastloopt.
Wat alle trauma gemeen hebben, is dat het gezonde deel van het individu niet of onvoldoende de ruimte heeft gekregen om tot expressie te komen.
Als er geen aandacht wordt geschonken aan belangrijke gebeurtenissen die op jou impact hebben gehad (dat hoeft dus niet persé impactvol te zijn voor een ander) dan kunnen zich gaandeweg je leven allerhande klachten en/of symptomen ontstaan. Je kunt hierbij denken aan:
We zijn vanuit deze vastgezette energie in de dagelijkse realiteit heel erg bezig om veiligheid voor onszelf te genereren. Vanuit een bewuste of een onbewuste sturing. Als therapeut gun ik je een andere benadering van het leven. Vrij, licht en ‘voedend’.
Mijn sessies en trajecten zijn zo ingericht dat op een veilige, zorgvuldige manier je bewustzijn wordt vergroot.
Op deze manier krijg je inzicht in wat JIJ nodig hebt (gehad). Zelfzorg is een belangrijke ondersteuning: als je weet hebt van wat je in een bepaalde situatie nodig hebt, dan creëer je voor jezelf een bepaalde mate van veiligheid.
Jouw gezonde deel krijgt langzaam weer ruimte. Dat leidt ertoe dat er ruimte ontstaat voor wie jij in essentie bent. Niet zelden vinden -na het volgen van mijn sessies en/of trajecten- grote veranderingen plaats.
Nieuw: vanaf februari 2023 ben ik voorzitter en oprichter van de Stichting Trauma Expertise Centrum.